Advent er tid for ettertanke. For noen er denne tiden som ligger foran oss vanskelig. Det er 2. søndag i advent, og denne ukens fortellinger åpner opp for refleksjoner om ulike tema.. Denne uka kommer det hele tre fortellinger. Dere får to tekster vi kaller for mikrotekster, og en fortelling om et misfornøyd epletre for de yngste. 

Mikrotekster

Noen kjenner kanskje til Twitternoveller eller seksordsnoveller? Det er kort, korte tekster, som har til tross for sin lengde, ordentlig slagkraft og dybde. 

De to mikrotekstene dere får denne uken har forskjellig lengde og ulike tema, men samtidig ikke. Det er opp til øyet som ser. Og det er en av  fordelene med mikrotekster. De er åpne for tolkning, ulike oppfatninger, meninger og tanker.

I dag løper ikke ingen  

Alle er lei seg og roligere fra andre dager  

Sina

16 år

Denne boka gir et sjeldent innblikk i livet, tankene og språket til enslige mindreårige asylsøkere. Den vil være av stor verdi for ungdommer, lærere, ansatte på asylmottak, frivillige og politikere.

Joke Dewilde,

Postdoktor, Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, , Universitetet i Oslo

Alle har en historie å fortelle – skrivekonkurranse for ungdom

Vi ønsker å skape skriveglede og motivere til språklæring. Derfor inviterer vi til en skrivekonkurranse. Tekstene som skrives skal være mikrotekster, for eksempel twitternoveller, seksordsnoveller, haiku. Det er kort, korte tekster, som har, til tross for sin lengde, ordentlig slagkraft og dybde. 

Konkurransen er åpen for alle som har noe på hjertet, utfordringen er å formidle en historie med få ord. Vinneren stikker av med et gavekort på 500,-

Dette er en liten fortelling om et epletre som ønsker det var noe annet. Den åpner for samtaler om at vi alle har kvaliteter som er gode, selv om vi er forskjellige.  Både fortellingene og aktivitetene som kommer finnes i boka Livsmestring gjennom fortelling og 

Les fortellingen her

Det var en gang et epletre som vokste ved siden av en høy gran. Epletreet pleide å se opp på grana og tenke: 
Hadde jeg vært så høy som den grana, skulle jeg vært lykkelig. Han når helt opp til de vakre stjernene. 

Jo mer epletreet tenkte, jo slappere ble den i greinene. Han ble tristere jo mer tid som gikk. 
En dag kom det et barn forbi. Han så at epletreet så så lei seg ut, så han spurte hva som var i veien. Epletreet pekte mot grana og sa: 
– Se på grana, så heldig han er som er så høy at han når helt opp til de vakre stjernene! 
Da tok barnet varsomt et eple fra en av greinene. Han skar det i to og sa til epletreet: 
– Du behøver ikke være lei deg. Du bærer jo stjernene inni deg! 

 

Refleksjonsspørsmål 

  • Hvorfor er epletreet så trist? 
  • Vi har alle drømmer og fantasier og ofte drømmer vi om å være noe annet. Fortell om en gang du ønsket at du var noe annet enn det du er?  
  • Vi sammenlikner oss ofte med andre, hva kan det gjøre med selvbildet vårt? 

Skap god stemning i adventstiden

Forsøk å skape en god ramme for fortellingen. Du kan for eksempel plassere elevene på en annen måte enn du gjør i den vanlige undervisningen. Sitt gjerne i en ring; da kan du som forteller ha øyekontakt med alle i løpet av fortellingen. Poenget er å etablere kontakt. Det er nettopp dette som gjør muntlig fortelling så enestående og personlig. Øyekontakt og kroppsspråk er det som skiller den muntlige fortellingen fra høytlesning i en klasse.  (Smith og Guillian, 2014). 

Skap stemning med lys og lyd hvis du har mulighet. Bruk av en tromme, en tone på gitaren eller for eksempel fløytemusikk kan bringe litt ekstra magi inn i klasserommet.  

Tegnekonkurranse

Vi ønsker å bidra til kreativitet i klasserommet motivere til språklæring. Derfor inviterer vi til en tegnekonkurranse også. Tegningene skal illustrere fortellingen om epletreet og grantreet og vil bli brukt til å lage en flerspråklig versjon av fortellingen. 

Konkurransen er åpen for alle og en klasse stikker av med et gavekort på 500,-

 

Vinn “Enslige mindreårige asylsøkere – skriver for livet”

Begge mikrotekstene denne uka er fra boka”Enslige mindreårige asylsøkere – skriver for livet” På lørdag 11. des vil vi trekke to heldige vinnere som får hvert sitt eksemplar av boka.

Følg, lik og del

For å være med i trekningen må du følge oss på sosiale medier  (facebook eller instagram), like og kommentere poster som publiseres i løpet av uka. Del gjerne elevarbeider, hvis du har samtykke.