Vi tjuvstarter adventskalenderen med å presentere to fortellinger. Det vakreste hjertet for de eldste elevene og Geitekillingen og Leoparden for de yngste.

Begge fortellingen åpner opp for mange gode samtaler og fra 1. desember vil du få en ny aktivitet hver dag som kan kobles til fortellingene.

Luke 1 -gjenfortell på tid

Muntlig fortelling er en god måte å engasjere elevene på. Ved å arbeide med muntlig fortelling arbeider vi også med mange ulike grunnleggende kompetanser og ferdigheter, sånn som språkutvikling, interkulturell forståelse, kulturell bevissthet, fantasi og kreativitet. 

En god øvelse for å tydeliggjøre for elevene at historier kan fortelles med mange eller få detaljer, er å la de fortelle historien for hverandre på tid. Elevene jobber sammen i par, gjerne på tvers av språkgrupper. forteller de historien   på 5 minutter, deretter på 3 minutter, 1 minutt, 30 sekunder og til slutt på 15 sekunder. Gjør gjerne øvelsen på flere språk. 

adventskalender luke 2

Luke 2 – hjerter har mange former

Julen er tid for hjerter! Advent er tid for ettertanke og for kjærlighet! Denne ukas fortellinger handler om møter mellom mennesker (og dyr)! 😍 La elevene tegne sine egne hjerter. Inne i hjertene kan de skrive og tegne mennesker, møter og hendelser som har satt spor i deres hjerter. På godt og vondt ❤️‍🩹❤️❄️
La elevene ta i bruk alle sine språk i aktiviteten og post gjerne bilder i kommentarfeltet eller send oss en melding.

adventskalender luke 3

Luke 3 -lag en fengende nyhetsoverskrift

Å la elevene lage en fengende nyhetsoverskrift til fortellingen , hjelper dem å trekke ut det viktigste, samtidig som de blir bevisst på ulike sjangertrekk. Skriv inn elevenes beste forslag i kommentarfeltet på sosiale medier og bli med på trekningen av ukens kalendergave. “Livsmestring gjennom fortellinger”

Luke 4 -Trekning av ukesvinner

Vi trekker to vinnere som får boken “Livsmestring gjennom fortellinger” Følg med på sosiale medier kl 17.30

Det vakreste hjertet

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

En ung mann skryter til alle om det vakre, perfekte hjertet sitt. Så kommer en eldre mann og viser fram sitt hjerte, med sår og arr – beviser på det livet han har levd, og kjærligheten han har gitt og fått. Fortellingen åpner for å snakke om livet. Hva slags liv ønsker vi å leve? Hva er skjønnhet? Og hva er det som gjør noe vakkert? En fin måte å starte adventstiden på. Lytt til fortellingen på podcasten Grenseløse fortellinger. Lenke under bildet.

Geitekillingen og Leoparden

Dette er et eventyr fra Etiopia som jeg har jobbet med mange ganger. Jeg har funnet den nedskrevet på en nettside som heter ethiopianenglishreaders.com. Der ligger det mange historier fra ulike regioner i Etiopia. Det er en kjemperessurs hvis du vil jobbe med eventyr og fortellinger på engelsk. Det finnes også lenke til lydfiler på flere etiopiske språk. 

Geitekillingen og leoparden har jeg oversatt til norsk og vi har spilt inn en rekke lydfiler til dette eventyret som du finner her.

Eventyret om Geitekillingen og leoparden finnes nå på en rekke språk takket være mange gode hjelper. Tusen takk til oversetterne og alle elevene som har bidratt med tegninger.

Les på swahili og nynorsk

Les på engelsk

Les på swahili og bokmål

Les på bokmål

Bli kjent med eventyret

Jeg anbefaler at du som lærer øver på å fortelle eventyret høyt i klassen. Jeg foretrekker å fortelle muntlig, framfor å lese eventyr. Da kan jeg lettere holde på alles oppmerksomhet og se om noen har problemer med å forstå. Gjennom den muntlige fortellingen, kan jeg så stoppe opp og gi nærmere forklaring hvis jeg ser at elevene har problemer med innholdet. Ved å bruke kroppsspråk i tillegg vil forståelsen bli større hos de fleste. Denne ukens fortellinger finnes som lydfiler og tekst. Lytt og les sammen.

Snakk sammen i klassen, hva tenker elevene om fortellingen? Er det noen som har hørt den før, eller kjenner lignende fortellinger? Fra 1. desember og resten av uka, vil du få flere tips til hvordan klassen kan jobbe med denne fortellingen. 

 

Vinn “Livsmestring gjennom fortellinger”

 Både fortellingene og aktivitetene finnes i boka Livsmestring gjennom fortelling og på lørdag 4. des vil vi trekke to heldige vinnere som får hvert sitt eksemplar av boka.

Følg, lik og del

For å være med i trekningen må du følge oss på sosiale medier  (facebook eller instagram), like og kommentere poster som publiseres i løpet av uka.