Formål: Ta verdivalg
Utstyr: kort med goder

Alle kortene på svensk

Start med å fortelle elevene om et land, langt, langt borte… I dette landet finnes det en trylledoktor og alle som kommer til han kan få velge seg 4 goder i livet. Han kan dele ut: rikdom, berømmelse, lykke, gode skoleprestasjoner,idrettstalent, familie, vennskap, mat, klær, frihet, trygghet, ytringsfrihet og lignende.

På et bord eller på gulvet legger du ut kort som symboliserer godene. En gode på hvert kort. Det må være nok kort av alle slag slik at alle kan velge det samme. Jeg har laget en PDF med 24 ulike “goder” som du kan laste ned her.
Elevene får nå lov å velge seg fire kort. Etter at alle har valgt så forteller de til hverandre, hva de har valgt og hvorfor?

Så kommer en kjedelig overraskelse. Det oppstår en katastrofe i landet og doktoren forlanger at du må gi fra deg et gode. Hva velger du da bort? Hva hvis du må gi fra deg enda et gode. Hva er viktigst for deg?

Denne aktiviteten kan være utgangspunkt for refleksjoner omkring hva som er viktigst i livet. I tillegg får elevene mye øvelse i å lytte til hverandre og ytre egne meninger.

Aktiviteten kan for eksempel avsluttes med en skriveoppgave om de 3 viktigste tingene i livet, eller den kan kobles sammen med opplegg knyttet til barnekonvensjonen og menneskerettigheter. Det siste er jo absolutt aktuelt nå, siden det er FN dagen i morgen.

Hvis du vil ha tips til flere aktiviteter i klasserommet kan du ta en titt i aktivitetsbanken.

[su_button url=”https://utenenrodtraad.com/aktivietsbank/” style=”flat” background=”#f70e97″ size=”7″ icon=”icon: thumb-tack”]Aktivitetsbank[/su_button]

%d bloggere liker dette: